maanantaina, toukokuuta 09, 2005

Matkakuvia osa 3: Queensland: Cairns, Cape Tribulation ja Tablelands

Heti kun astuimme ulos Cairnssin lentokentän tiloista oli ilmiselvää että nyt olemme siirtyneet lämpimämpään ilmastoon. Tutustuimme Cainrssiin ja lähiseutuun pari päivää, miettien samalla suunnitellen viikon ohjelmaa.



Suunnittelutauon jälkeen lähdimme autolla kohti pohjoista. Cape tribulation on suunnilleen pohjoisin osa Queensladissa minnekkä pääsee ilman että tarvitsee turvautua nelivetojeeppiin. Cape trib on luonnonsuojelualue, joka on monessa suhteessa erikoislaatuinen: Alueelle ei esimerkiksi ole vedetty kiinteää sähköverkkoa, kiinteä puhelinverkkokin on hyvin rajoitettu. Jokien ja meren ja vuorien ympäröimä alue on suurimmaksi osaksi viidakkoa (joka jatkuu ihan rantaan asti!), merellä vastaan tulee Great Barrier Reef -koralliriutta-alue. Onpa sanottu että muutamassa kohdassa koralliriutta ja viidakko kohtaavat rannassa.

Matkailu on alueen käytännössä ainut elinkeino. Matkiluyrittäjyys on kuitenkin tavallista tiukemmin säädeltyä, alueen erikoisuudesta johtuen. Löysimme illalla itsemme B&B-paikkaan
jota pitää varsin viidakoitunut mutta hyvin ystävällinen pariskunta. Heidän pääasiallinen elanto tulee eksoottisten hedelmien viljelemisestä. Majoituksena oli varsin uusi mökki viidakon keskellä. Ilman varsinaisia ikkunoita viidakon äänet pääsevät yöllä oikeuksiinsa..



Queenslandin rannat eivät ole uimareille. Mikäli jokisuistoissa lymyilevät krokotiilit eivät pidä sinua rantavedestä erossa on kesäisin ongelmana Stinger Box Jellytfish joka on hyvin yleinen rantavedessä, ja mikä hankalinta hyvin myrkyllinen.



Eksoottisesta aamiaisesta lähetin kuvan jo matkalta. Kuvassa Pirre esittelee erinomaisen makuista mutta kovin kummallisen näköistä karvaista Rambutan-hedelmää. Ylivoimainen suosikkimme oli Mangosteen.



Kun kerran olimme päässeet uusien asioiden kokeilun makuun, päätimme kokeilla ratsastusta. Puolen päivän ratsastusreissu oli pikakurssi rastastuksen perusteisiin reippaalla hevostyttöasenteella varustettujen oppaiden johdolla. Pikakurssi tosiaankin, loppumatkasta mentiin jo aikamoista vauhtia - täytyy sanoa että itseäni ainakin jo hieman pelotti.. 8)



Koska yksi maailman isoimmista koralliriutoista oli ihan kivenheiton päässä, päätimme käyttää yhden päivän siihen tutustuen. Cape Tribulationista lähtevät reissut tehdään Cairnssiin verrattuna paljon pienemmällä porukalla joten fiilis on edes hieman vähemmän (turisti)teollinen. Kovana puhaltavasta tuulesta huolimatta päivä sujui mainiosti. Riutalla päätimme osallistua introsukellukseen paineilmalaitteilla - mieleenpainuva kokemus! Kuvassa yksi henkilökunnasta selostamassa erilaisia mereneläviä.




Parin päivän jälkeen suuntasimme autolla takaisin etelään. Seuraava kuva on Aherton Tablelands -ylänköalueen keskeltä. Kuvassa on valtavan kokoinen verhoviikunapuu, joka on lähtenyt rakentumaan alunperin kahdesta viikunapuusta ja niihin kiinnittyneestä köynnöskasvista.



Seuraava kyltti löytyi Tablelands -ylänköalueen keskeltä Yangaburra-nimisestä kaupungista. "Elämä on epävarmaa, siispä syö ensin jälkiruoka!". Yanngaburra oli muuten tosi kiva pieni kaupunki, mitä ei voi sanoa ihan kaikista alueen kaupungeista..



Alueelta löytyvät putoikset eivät ole ehkä maailman suurimpia, mutta ne ovat silti hyviä paikkoja esimerkiksi rauhoittumiseen veden kohistessa. Ainahan voi myös käydä uimassa! 8)



Juuri ennen paluuta Cairnssiin pysähdyimme vielä katsomaan lähistöllä olevaa Babinda Boulders -uimapaikkaa. Itse uimapaikka ei ole sen ihmeellisempi, lähistöllä olevat veden muovaamat kivet ovat kuuluisat eriskummallisen muotonsa ansiosta.



Sitten muutama kuva Cairnssin eläintarhasta. Koska emme olleet nähneet vielä esim (elävää) kengurua taikka koalaa, tajusimme että on parasta varmistaa niiden näkeminen paikassa jossa niitä _takuulla_ on! Noh, kenguruia ja koaloita nähtiin, samoin monemoisia värikkäitä lintuja:


Linnuista eriskummallisin oli Cassowary joka tuntui kuvissa suorastaan epäluonnolliselta. Kyllä se kuitenkin ihan elävä olento oli.



Krokotiilien kuvan asemesta laitan tähän varsin veikeän varoituskyltin. (Noh, ei kyllä tullut mieleenkään heittää yhtikäs mitään viisimetriselle virnistelijälle..)



Viikko "kuumassa pohjoisessa" meni nopeasti, se takoi tajuntaamme hurjat erot Australian eri kolkissa. Urbaanin etelän ja viidakkoisen koilliskolkan lisäksi tältä mantereelta löytyy myös esimerkiksi aavikkoa, laajoja aroalueita, lumihuippuisia vuoria sekä laajoja viljely- ja laidunmaita.

Edessä oli matkan viimeiset päivät Sydneyssä. Koska alkumatkasta kaupungista oli jäänyt niin hyvä kuva, odotimme loppupäiviäkin innolla.